UslugeDrvene daske za sečenje i nihovo održavanje
Drvene daske za sečenje i nihovo održavanje

Drvene daske za sečenje i nihovo održavanje

Kako održavati daske za sečenje

Drvene daske za sečenje upijaju znatno manje bakterija nego plastične. Iako one lako prodru u unutrašnjost drvene daske, tu ne mogu da opstanu niti da se razmnožavaju. Na plastičnim daskama za sečenje se, pak, bakterije zadržavaju na površini i u rezovima, pa ih je praktično nemoguće potpuno oprati.

Osim toga, drvo ne otupljuje noževe i pogodno je za rezanje svih vrsta namirnica. Ipak, kako ne biste na istoj dasci rezali sirovo meso, voće i povrće, idealno je imati bar dve različite drvene daske za sečenje.

Kako bi vam drvene daske za sečenje što duže trajale, neophodno je da ih pravilno održavate.

Najbitnije je da nakon svake upotrebe dasku temeljno oprate toplijom vodom. Međutim, nikako ne bi trebalo prati daske za sečenje u mašini za pranje sudova ili dugotrajno potapati u vodi. Najbolje je oprati ih ručno, pod mlazom vode.

Nakon pranja, daske za sečenje treba sušiti prirodno, na sobnoj temperaturi. Ne treba ih ostavljati na radijatoru ili nekom drugom izvoru toplote.

Ne koristite reckave noževe, već sa normalnom oštricom.

Nije predviđena kao podloga za vruće posude jer će na dasci ostati trag spaljenog drveta

Znači, namena daske je samo sečenje namirnica i eventualno konzumacija hrane sa nje.

Daske, poslužavnici (kao i ostali proizvodi od drveta) se peru hladnom ili mlakom vodom, sunđerom, a ne žicom.

Nekada je dovoljno samo ih obrisati vlažnom krpom.

Posle pranja se brišu krpom ili papirnim ubrusom. Suše se prirodno, nikada pored nekog jačeg izvora toplote. Velika toplota dovodi do pucanja drveta.

Vlažni uslovi ne odgovaraju niti jednoj vrsti drveta.

Takođe, dasku za sečenje trebalo bi povremeno, posle određenog broja pranja, odnosno jednom u dva ili tri meseca, premazati nekim jestivim, hladno ceđenim uljem. U obzir dolaze maslinovo, laneno, suncokretovo ili neko drugo ulje koja je bezbedno koristiti sa hranom.

Naravno, možete i kod od nas da naručite orginalna ulja ili pčeljini vosak.

Postupak nanošenja: pamučnom krpicom se lagano utrljava u drvo, posle toga papirnim ubrusom fino obriše, a drvo je popilo koliko mu je potrebno. Tim postupkom ćete znatno produžiti vek trajanja i daska će Vam uvek blistati.

Premazivanjem se održava zaštitni sloj daske, čime se znatno produžava njen vek trajanja.

Zatvori
Vrh strane