Pitanja & odgovori (FAQ)

Sve što te zanima o održavanju MOW proizvoda, kupovini, naručivanju, dostavi, proizvodnji i graviranju.
Ukoliko nismo odgovorili na ono što te zanima piši nam na office@madeofwood.rs ili na društvene mreže.

Pitanja & odgovori (FAQ)​

FAQ

Održavanje

Trajnost površina tretiranih specijalnim uljem zavisi od učestalosti korišćenja, namene, kao i načina pripreme hrane.

NEGA. To možeš sam(a).

Za početak – higijena je pola zdravlja. Čišćenje suvom krpom (i vodom, po potrebi). To važi za sve drvene površine. Daske,
poslužavnici (kao i ostali proizvodi od drveta) se peru hladnom ili mlakom
vodom, sunđerom, a ne žicom.

Nekada je dovoljno samo ih obrisati vlažnom krpom. Posle pranja se brišu krpom ili papirnim ubrusom. Suše se prirodno, nikada pored
nekog jačeg izvora toplote. Velika toplota dovodi do pucanja drveta. 

Zbog dužeg trajanja ne preporučuje se da se predmeti od drveta peru u mašini za sudove, niti da dugo budu potopljeni u vodi. Vlažni uslovi ne odgovaraju niti jednoj vrsti drveta.

Takođe, dasku za sečenje trebalo bi povremeno, posle određenog broja pranja, odnosno jednom u dva ili tri meseca, premazati nekim jestivim, hladno ceđenim uljem. U obzir dolaze maslinovo, laneno, suncokretovo ili neko drugo ulje koja je bezbedno koristiti sa hranom.

Mi to interno zovemo “mali servis” ili uljenje. Možeš da ga radiš samostalno ili uz našu pomoć.

ULJENJE. Možeš ti to sam(a).

Radi se po potrebi, u zavisnosti od upotrebe predmeta od drveta. Preporučuje se period 2 – 4 meseca. Proces je veoma jednostavan, sastoji se od svega tri koraka:

 1. Blago brušenje smirglom (u cilju otvaranja površine i uklanjanja naslaga masnoće i prašine),
 2. Nanošenje novog sloja ulja – pamučnom krpicom se lagano utrljava u drvo,
  3. Posle toga papirnim ubrusom fino obriše, a drvo je popilo koliko mu je potrebno.

Dodatni saveti na primeru daske za sečenje i serviranje: Potrebno je pre samog procesa da daska bude suva, a posle završenog procesa uljenja najbolje je ostaviti uspravno, da svaki milimetar drveta uzme onoliko ulja koliko mu je potrebno. Premazivanjem se održava zaštitni sloj daske, čime se znatno produžava njen vek trajanja.

Ako misliš da ne možeš sam(a)…

Obrati nam se i pošalji svoj MOW predmet kod MOW majstora na besplatan mali servis, tj. uljenje, uz tvoje troškove dostave.

VELIKI SERVIS. To ćemo, ipak, mi.

Ukoliko dođe do dubljih oštećenja drveta, preporučljivo je da se daska površinski obradi i izravna jer se u pukotinama koje se teško peru mogu nalaziti
bakterije.  Kada do toga dođe, 
kada predmet od drveta počne da gubi svoju dušu, kad tvoja nega ne pomaže i kad ne ispunjava svoje dužnosti – potreban mu je veliki servis. Podrazumeva vraćanje visokog sjaja i (dodatnu) gravuru. Rade je isljučivo MOW majstori uz simboličnu nadoknadu, a sve u zavisnosti od oštećenja.

Trajnost površina tretiranih specijalnim uljem zavisi od učestalosti korišćenja, namene, kao i načina pripreme hrane.

NEGA. To možeš sam(a).

Za početak – higijena je pola zdravlja. Čišćenje suvom krpom (i vodom, po potrebi). To važi za sve drvene površine.
Što se tiče malih predmeta koji se koriste za dekoraciju i onih za kuhinju, brisanje krpom ili spužvucom, sa malo vode je dovoljno da se predmet održava čistim.
Zbog dužeg trajanja ne preporučuje se da se predmeti od drveta peru u mašini za sudove, niti da dugo budu potopljeni u vodi.

ULJENJE. Možeš ti to sam(a).

Radi se po potrebi, u zavisnosti od upotrebe predmeta od drveta. Preporučuje se period 2 – 4 meseca. Proces je veoma jednostavan, sastoji se od svega dva koraka:

 1. Blago brušenje smirglom (u cilju otvaranja površine i uklanjanja naslaga masnoće i prašine) i
 2. Nanošenje novog sloja ulja.

Dodatni saveti na primeru daske za sečenje i serviranje: Potrebno je pre samog procesa da daska bude suva, a posle završenog procesa uljenja najbolje je ostaviti uspravno, da svaki milimetar drveta uzme onoliko ulja koliko mu je potrebno.

Ako misliš da ne možeš sam(a)…

Obrati nam se i pošalji svoj MOW predmet kod MOW majstora na besplatan mali servis, tj. uljenje, uz tvoje troškove dostave.

VELIKI SERVIS. To ćemo, ipak, mi.

Radi se kada predmet od drveta počne da gubi svoju dušu, kad tvoja nega ne pomaže i kad ne ispunjava svoje dužnosti i ne čini tvoje okruženje lepim.
Podrazumeva vraćanje visokog sjaja i (dodatnu) gravuru. Rade je isljučivo MOW majstori uz simboličnu nadoknadu.

Ono najprirodnije što možemo da preporučimo, a svakako ne bi bilo loše da se ima kod kuće i koristi i u druge svrhe jeste hladno ceđeno laneno ulje.
Izdvoji nešto novca, prošetaj ili ga poruči iz omiljene ti radnje ili najbližeg marketa ili prodavnice zdrave hrane. Ulje od lana ima raznih benefita, jedan od njih je zaštita drvenih površina.

MOW majstori ga dovode u red i vraćaju ti ga nazad.
Prosec je sledeći:

 1. Pošaljete na fotografiju/snimak na Viber/Telegram/Whatsup na naš kontakt telefon, može i na imejl
 2. Mi procenimo da li je potrebno da se radi mali ili veliki servis i javljamo ti koji su sledeći koraci

(pogledaj odgovor na pitanje: Kako da održavam svoje MOW proizvode?)

FAQ

Kupovina

Zato što ti duša želi i novčanik dozvoljava. Zato što kupovinom nekog MOW proizvod, naša zajednička priča počinje i dobija smisao. Kupovina je samo ulaznica u MOW priču. Vodićemo računa da svaki počasni član od MOW loze dočeka duboku starost i ima što više lepih uspomena kroz svoj život. Šta je život bez lepih uspomena?

Lako. Imaš čak i izbore za načine kupovine.
Najbolje je da ih pročitaš ovde.

Svaki naš proizvod je lepo opisan u okviru opisa za proizvode u sklopu naše on – line prodavnice.
Ako želiš da saznaš kako je i gde proizveden pročitaj odgovore na pitanja u sekciji “proizvodnja”

Na deset različitih načina:

 1. Najbrži način da saznaš jeste da nas pozoveš. Telefon možeš pronaći na Kontakt stranici.
 2. Možeš da posalješ SMS poruku,
 3. Možeš da posalješ poruku na Viber
 4. Možeš da posalješ poruku na Telegram
 5. Možeš da posalješ poruku na Whatsup
 6. Možeš da posalješ poruku na Instagram
 7. Možeš da posalješ poruku na Facebook
 8. Možeš da posalješ poruku na LinkedIn
 9. Ako ti se ne žuri baš toliko, napiši nam imejl.
 10. Na sajtu postoji i kontakt forma gde možeš da nam napišeš poruku.

Na sajtu postoji posebna sekcija “Usluge”.
Koraci: na navigacionom meniju između “Prodavnica” i “O nama” je sekcija “Usluge” i tu možete pročitati sve o našim uslugama.
Ako ti bude trebalo više informacija, slobodno nas kontaktiraj.

Plaćanje na žiro račun

Nakon narudžbine dobićeš potvrdu narudžbine sa podacima za uplatu. Tačan iznos vrednosti narudžbine plaća se na tekući račun kompanije Made of Wood, dok se troškovi dostave plaćaju prilikom preuzimanja pošiljke. Za vrednost narudžbine preko 5.000 RSD (pethiljadadinara), troškovi dostave su besplatni.

Plaćanje pouzećem

Prilikom dostave, kurirskoj službi plaćate celokupan iznos naznačen na računu, što je iznos narudžbine uvećan za troškove dostave. Ukoliko se u trenutku dostave ne nalaziš na navedenoj adresi, tvoja pošiljka moći ćeš da preuzmeš u narednih pet dana u tvojoj lokalnoj pošti gde će biti smeštena. Ukoliko odustaneš od preuzimanja potrebno je da platiš troškove poštarine (dostave, ležarine i vraćanja). Za vrednost narudžbine preko 5.000 RSD (pethiljadadinara), troškovi dostave su besplatni.

Nama je najbitnije da ti budeš zadovoljan/a član MOW porodice proizvoda i da se i u tvojoj lozi barem naš jedan proizvod nalazi. No, ako nam nije suđeno, mi ćemo svakako raditi na tome da budeš zadovoljan u procesu vraćanja samog MOW proizvoda.

Mi vraćamo proizvod ako…

Kupljeni MOW proizvod možeš da vratiš u slučaju ako nisi u potpunosti zadovoljan. Bitno je da ga nisi upotrebljavao/la. Povraćaj MOW proizvoda uvažavamo samo kada se vrati u stanju kakvom je stigao u tvoje ruke. Pored toga, bili bismo ti zahvalni kad bi nam dao/la povratnu informaciju zašto nam vraćaš MOW proizvod.

Ako se proizvod vrati oštečen ili se primete tragovi korišćenja istog, MOW zadržava pravo da vrati umanjen iznos novca ili da ga uopše ne vrati. Ako utvrdimo da ne možemo prihvatiti povraćaj MOW proizvoda, svakako ti ga vraćamo nazad da ga koristiš. Za korekcije zadržanog proizvoda možeš naknadno da nam se javiš. Ispunjavamo sve tvoje želje i zahteve.

Ne, ne vraćamo pošto…

MOW proizvode ne vraćamo ako su rađeni po tvojm zahtevima, tj. unikate. Jedino radimo korekcije.
Ako se MOW proizvod ošteti prilikom transporta ili budete primetili neka druga oštećenja, svakako smo tu da uvažimo svaku osnovanu reklamaciju. Više o reklamaciji možete pročitati ovde.

FAQ

Dostava

Zavisi. Od 2 – 30 dana.

Varijacije na temu:

 1. Ako je MOW proizvod na stanju i nemaš dodatnih zahteva vezanih za gravuru, rok dostave je 2-3 radna dana u zavisnosti od ažurnosti kurirske službe.
 2. Ako je MOW proizvod na stanju i nemaš dodatnih zahteva vezanih za gravuru, a živiš u nekoj od opština Beograda gde vršimo ličnu dostavu, onda svoj MOW proizvod možeš očekivati svakog četvrtka posle 17h.
 3. Ako je MOW proizvod na stanju i želiš da mu daš i svoj pečat posebnom gravurom, onda možeš da dobiješ proizvod u roku od 15 dana.
  Nadam se da razumeš. Potrebno je sve logistički da izvedemo i da sačekamo stolara da da tvoj pečat tvom budućem MOW proizvodu.
 4. Ako MOW proizvod nije na stanju i imaš/ nemaš dodatnih zahteva vezanih za gravuru, onda možeš da dobiješ proizvod u roku od 15 dana.
 5. Ako želiš MOW proizvod po svojim željama, potrebno je da budeš strpljiv i čekaš 15-30 dana.
  Postoji dosta toga što može da utiče na kreiranje tvog unikatnog proizvoda.

Napomena:
Ukoliko Madeof Wood iz nekog razloga nije u mogućnosti da isporuči sve naručene proizvode, obavezuje se da o tome obavesti kupca na prethodno dostavljenu imejl adresu ili telefon.

Dostava Made of Wood proizvoda se vrši isključivo na teritoriji Republike Srbije i to na sledeće načine:

 1. Putem kurirske službe
 2. Ličnom dostavom Made of Wood osoblja na teritoriji sledećih opština grada Beograda: Novi Beograd, Zemun, Stari Grad, Vračar i Savski Venac. Lična dostava se obavlja svakog četvrtka posle 17h

Dostava se ne plaća ako je narudžbina preko 5.000 RSD (pethiljadadinara).
Svaka narudžbina ispod 5.000 RSD (pethiljadadinara) se plaća u zavisnosti od načina dostave, kao i cenovnika kurirskih službi.

FAQ

Reklamacija

U roku od sedam dana od dana kupovine kupac ima pravo na reklamaciju u sledećim slučajevima:

 • isporuka proizvoda koje kupac nije naručio
 • isporuka proizvoda sa greškom ili oštećenjem koja nisu nastala u transportu
 • ostali slučajevi koji su u skladu sa Zakonom o zaštiti potrošača.

Potrebno je da nam pošalješ na zvanični imejl par fotografija ili snimak oštečenja.
U slučaju da se vrši zamena za neki drugi proizvod u periodu od sedam dana od kupovine, kupcu će biti odobren povraćaj proizvoda nakon prijema (opravdane) reklamacije imejlom, pismeno, sa instrukcijama za povraćaj. Kupac snosi troškove transporta u tom slučaju.

FAQ

Proizvodnja

Na dva mesta. U Lisoviću, severozapadno od Sopota kod Beograda, se prave modeli svih MOW predmeta. To radi naš inženjer Nemanja i vlasnik MOW-a. U Ivanovu kod Pančeva se prave predmeti na osnovu modela koje je Nemanja napravio. Naš dragi Zoltan je zadužen za taj završni deo.

Sa podneblja zemlje Srbije.

Za obradu predmeta od drveta najviše koristimo drvo oraha. Pored toga, koristimo i drvo trešnje, brest, hrast i bukvu.

Numericki upravljana masina koja sluzi da se se napravi proizvod koji je prethodno nactan u CAD programima

CNC gravura zapravo je moderan vid nekadašnje gravure u kojoj je mogućnost da nešto pođe naopako skoro nepostojeća. Iako izgleda kao da je sve automatizovano, ipak, CNC mašine su takve da njima ne može da rukuje bilo ko, već samo onaj koji je za to obučen.

Naziv postupka – CNC graviranje potiče od engleskog naziva – Computer Numerical Controlled i predstavlja, jednostavno rečeno, komjuterski vođeno graviranje. To znači da mašina može da odradi bilo šta što vama padne na pamet, a da je prethodno odrađeno u kompjuterskom programu za tu namenu.

Možeš, kada prođeš obuku za rukovanje CNC mašine.

 • Npr sve delove za stolicu, pa se onda ona sklipi
 • Uglavnom za protitipa

Osim materijala na bazi drveta, mogu se obrađivati i materijalii kao što su: akrilne ploče (plexiglas, klirit), pune ili saćaste polikarbonatne ploče (Lexan), kompozitni Alubond (Dibond) paneli, trespa, poliuretanske ploče kao sto su Forex i karton pene kao i elastični PVC materijali kao što je juvidor.

FAQ

Graviranje

Graviranje je tehnički postupak urezivanja raznih oblika na tvrdu, obično ravnu površinu, pravljenjem udubljenja u njoj.
Made of Wood se bavi izradom gravura različitih dimenzija u zavisnosti od vaših potreba, od veoma malih do veoma velikih.

Graviranje predmeta je tehnika koja je ranije rađena ručno kako bi se urezao određeni natpis na predmete ili kako bi se oni dekorisali. Kako bi to bilo kvalitetno urađeno bilo je neophodno da majstor bude vešt. Ipak, i tada je postojala mogućnost greške. Sada je graviranje radi uz pomoć CNC mašine.

CNC gravura zapravo je moderan vid nekadašnje gravure u kojoj je mogućnost da nešto pođe naopako skoro nepostojeća. Iako izgleda kao da je sve automatizovano, ipak, CNC mašine su takve da njima ne može da rukuje bilo ko, već samo onaj koji je za to obučen.

CNC graviranjem možete dobiti 3D predmete u kakvom god obliku želite, natpise na predmetu različite dubine, kao i reljefne dekoracije.
Sve se radi sa izuzetno velikom preciznošću, pa CNC graviranje omogućava da obične drvene predmete učinite unikatnim. Kada govorimo o oblasti rada naše kompanije, to znači da, na primer, možete dobiti dasku za sečenje i posluživanje hrane u obliku mede sa odgovarajućom posvetom.

Naša CNC mašina koristi dijamantsko glodalo visokog kvaliteta kako bi ivice bile bez krzanja i glatke. Mogućnost izrade različitih oblika i veličina u skadu sa potrebama klijenta. Materijali izrade su: medijapan, plastika, aluminijum, stirodur, drvo, univer.

Tvoj nameštaj može biti specifičnog i autentičnog dizajna. Na ovaj način možeš da preurediš nameštaj za kuću i kancelariju, da imaš unikatne stolove, stolice, police i ostale delove nameštaja, izrađene po tvojoj meri, ideji i dimenzijama.

Lasersko graviranje na drvetu je tehnika kojom se pomoću laserskih zraka svetlosti u tvrde materijale poput drva, plastike, stakla ili metala utiskuje neki uzorak ili slika. Lasersko graviranje je proces prilikom koga dolazi do paljenja, materijala, u našem primeru drvetu. Laserska gravura je otporne na hemikalije i trajna je.

Lasersko graviranje na drvetu daje precizan rezultat veran originalnoj ideji. Podržano je štampanje teksta, slika i grafike u crnoj boji koja najbolji efekat daje na svetlom drvetu.

Lasersko graviranje drveta koristi se ukoliko je potrebno da obradite drveni predmet sa velikom preciznošću. Praktično – omogućava vam da personalizujete određeni drveni proizvod. Lasersko graviranje drveta najčešće se koristi za poklone, izradu nakita, prilikom pravljenja različitih modela ili igračaka.
Lasersko sečenje se koristi kada treba da se iz komada drveta ili materijala (plastike) izvuče željeni deo.
Ivice su visokog kvaliteta posle se može komad dalje obrađivati.

Mi u Made of Wood nudimo vam mogućnost laserskog graviranja, kako naših tako i već gotovih proizvoda. Treba znati da ne reaguju sve vrste drveta jednako dobro prilikom laserskog graviranja. Ipak, one sa kojima mi radimo, odlično podnose ovakav način obrade.

U praksi laserko graviranje i sečenje se može vršiti na: privescima, metalnim upaljačima, etiketama, rokovnicima, olovkama, čašama, oružju ili predmetima po Vašoj želji koji su izrađeni od materijala pogodnih za graviranje ili sečenje.

Laserska obrada drveta ima velike prednosti u odnosu na ručno. Pre svega, drvo nema potrebe dodatno tretirati nakon laserskog graviranja zbog visoke temperature koja se stvara tokom ovog procesa. Uz to, kod laserskog graviranja praktično nema mesta za grešku, jer je sve odrađeno precizno “u deseti deo milimetra”.

Pored tvoje glave i dobre volje da komuniciraš sa nama kako bismo napravili nešto lepo i unikatno samo za tebe, treba ti:

 1. Skica ili crtež željene gravure.
  Gravira se po Vašoj želji i meri, bez obzira da li je gravura prosta ili komplikovana.
 2. Da izabereš dimenzije predmeta za gravuru.
  Graviranje vršimo u različitim dimenzijama – od veoma malih do veoma velikih.
 3. Mi smo tu da ti pomognemo oko izbora materijala.
  Veliki izbor materijala na kojima može da se vrši graviranje.

Kada završimo sa gravurom, šaljemo ti. Ako si nam blizu, lično ti donosimo tvoj željeni predmet.

Zatvori
Vrh strane