Daske za sečenje i serviranje

Daske za sečenje i serviranje

Nemoguće je zamisliti kuhinju bez daske za sečenje i serviranje hrane. Ukoliko nešto treba naseckati, usitniti ili obraditi meso čekićem, najbolje je to učiniti na kuhinjskoj dasci. Kvalitetna daska za sečenje olakšaće vam posao, jer nećete morati da brinete o tome da li će vam se istupiti nož ili ćete oštetiti samu dasku.

Drvene kuhinjske daske zdravije su za korišćenje od plastičnih jer se na njima bakterije skoro uopšte ne zadržavaju. Osim što su zdravije, mnoge vrste drveta su i znatno izdržljivije. Takođe, drvene površine štitiće noževe od prebrzog tupljenja.

Potpuno je svejedno da li ste izabrali dasku za sečenje i serviranje od oraha, javora, trešnje ili nekog drugog drveta ili njihove kombinacije. Svaka drvena daska je kvalitetna na svoj način, u zavisnosti od toga šta će biti njena glavna namena.

Daska za sečenje i serviranje hrane može vam trajati i nekoliko godina. Jedino je važno da je pravilno održavate. Ne izlažite je dugo visokim temperaturama i ne potapajte u vodi. S vremena na vreme, morate je premazati zaštitnim uljem, kako ne bi ispucala.

Daska za sečenje i služenje hrane je jedinstveni proizvod bez koga se ne može zamisliti moderan dom. Osim toga što je nezamenljiva u kuhinji i praktičan alat, kvalitetna, lepa i dobro održana daska za sečenje govori mnogo i o njenom vlasniku ili vlasnici. Osnovna funkcija kuhinjske daske je sečenje hrane – hleba, mesa, voća i povrća – i to nožem. Postoje profesionalne daske namenjene za sečenje kože ili gume, ili hrane drugim alatima – recimo satarom, ali obična kuhinjska daska prilagođena je dimenzijama i oblikom svojoj osnovnoj nameni.

Daska se takođe može koristiti i za tretman mesa čekićem kako bi bilo mekše prilikom spremanja, jer u takvim situacijama čekić ne dolazi u direktan dodir sa daskom i nema šanse da je ošteti. Ono o čemu ipak treba razmišljati je zaštita donje strane daske koja je u dodiru sa radnom površinom, pogotovo ukoliko daska za sečenje nema sopstvenu gumiranu zaštitu.

Na dasci se može i posluživati hrana, sama ili u posudi ukoliko je vruća. Treba ipak imati na umu da joj ovo nije osnovna namena i da dugo izlaganje visokoj toploti može da je ošteti.

Zašto je drvena daska najbolja za kuhinju?

Drvena daska je idealna podloga za sečenje jer njen prirodni materijal štiti noževe od preteranog trošenja, tupljenja ili lomljenja. Veštački materijali umeju biti previše tvrdi ili abrazivni tako da se sečivo brzo ošteti, a neretko ume i da se polomi ukoliko se prevelikom silom deluje na vrh.

Sa druge strane, kuhinjska daska je idealna i zbog svojih karakteristika. Vlakna drveta se prirodno rastežu i popunjavaju brazde nastale upotrebom što veštački materijali nisu u stanju. Ukoliko se redovno održava njen vek upotrebe može biti višedecenijski. Problem može nastati jedino korišćenjem nazubljenih noževa koji dodatno oštećuju drvo, ali to nije nešto na šta su drugi materijali imuni

Koje drvo je najbolje?

Sva drva nisu napravljena jednakima. Za izradu dasaka za sečenje ne preporučuju se previše meki materijali jer se teško peru i umeju da zadrže mikročestice nečistoća u sebi. Ovo može predstavljati problem jer nečistoće na duge staze mogu prouzrokovati naprsline u drvetu čime se njihov rok upotrebe značajno smanjuje.

Takođe, postoje drva koja mogu biti alergen u određenim situacijama ili okolnostima i izrada predmeta koji se koriste u kuhinji za rukovanje hranom se od njih nikako ne preporučuje. Uglavnom se radi o tropskom drveću koje nije sa našeg podneblja.

Sve daske u našoj ponudi izrađene su od vrhunskih materijala i apsolutno su sigurne za svakodnevnu upotrebu.

Daske za sečenje se nikako ne smeju prati u mašini za pranje sudova niti ostavljati potopljenim pod vodom duže vreme jer to može uticati na drvo i lepak koji je korišćen prilikom izrade i dovesti do oštećenja. Nakon pranja dasku treba obrisati i ostaviti na suvom da se osuši.

Preporučuje se da se nekoliko puta godišnje daska za sečenje tretira prirodnim uljima koja je čuvaju i produžavaju joj rok upotrebe. Veoma je bitno da ova ulja budu sigurna za korišćenje prilikom proizvodnje hrane! Obična jestiva ulja nisu idealna za ovu funkciju jer umeju da ostave miris za sobom koji se može dalje preneti na hranu.

Ukoliko dođe do dubljih oštećenja drveta, preporučljivo je da se daska površinski obradi i izravna jer se u pukotinama koje se teško peru mogu nalaziti bakterije.

Svaka daska za sečenje u našoj ponudi zaštićena je kvalitetnim prirodnim uljima koja su sigurna za korišćenje u ishrani i ispunjavaju sve zahteve nadležnih institucija što je potvrđeno sertifikatima o sigurnosti upotrebe.

Zatvori
Vrh strane