OdržavanjeUljenje drveta
Uljenje drveta

Uljenje drveta

Oduvek se smatralo se da je drveno posuđe najbezbednije za pripremu i serviranje hrane (razne vrste tacni, radne ploče, činije, tanjiri, šolje, špatule ili dasake za sečenje i pripremu). Ova logika razmišljanja je svakako donekle ispravna obzirom da je drvo prirodan materijal.

Neminovno, međutim, prilikom sečenja namirnica na predmetima izrađenim od drveta, vremenom dolazi do pojave sitnih oštećenja na površini elemenata. Usled direktnog kontakta pojedinih vrsta namirnica sa otvorenom površinom supstrata, dolazi do određenih bioloških ili hemijskih procesa koji menjaju karakteristike hrane, a koje mogu imati negativan uticaj na njen kvalitet tokom kasnije konzumacije.

Uobičajenim higijenskim postupcima (pranjem, čišćenjem i sušenjem) se sokovi i masnoće iz hrane ne mogu potpuno odstraniti iz pora supstrata, već ostaju uskladišteni do sledeće upotrebe. Na ovaj način dolazi do razvoja raznih mikroorganizama i započinje procesa truljenja, što dovodi do sekundarne kontaminacije namirnica koje se obrađuju ili serviraju na “zagađenim” površinama. Zato se preporučuje povremeno uljenje drvenog posuđa specijalnim uljem za tretman drvenih predmeta koji su u kontaktu sa hranom. Samo ulje za drvo u kontaktu sa namirnicama je bezbojna bio impregnacija na bazi prečišdenog biljnog i mineralnog ulja sa dodatkom aromatičnih ulja i drugih aditiva.

Trajnost površina tretiranih specijalnim uljem zavisi od učestalosti korišćenja, namene, kao i načina pripreme hrane.

Redovno osvežavanje i održavanje je moguće vršiti onoliko često koliko je to potrebno (preporučuje se period 2 – 4 meseca). Proces je veoma jednostavan i podrazumeva blago brušenje (u cilju otvaranja površine i uklanjanja naslaga masnoće i prašine) i zatim nanošenje novog sloja istog premaza.

Zatvori
Vrh strane