Vodorazredivi premazi za drvo su ekološki i sadrže znatno manje količine organskih rastvarača. Nisu zapaljivi i nemaju u sebi otrovne materije. Njih ne treba mućkati već samo mešati kako se ne bi pojavili mehurići na lakiranoj površini.

Prednosti:

-Duži rok trajanja, naročito ako je drvo izloženo spoljnim uticajima

-Premaz ne menja boju vremenom

-Veća elastičnost

-Bolja ujednačenost boje

-Manje isparavanja neprijatnih mirisa

-Nisu podložni ljuštenju i odlepljivanju od podloge

-Nisu zapaljivi

Vodorazredivi premazi za drvo se nanose u debelom sloju (kada se koriste za farbanje drvenarije koja je izložena spoljašnjim uticajima). Potrebno je da sve ivice budu zaobljene kako bi se dobio ravnomeran nanos.

Mogu prouzrokovati podizanje vlakana. Rešenje: Između dve faze brušenja navlažiti drvo mlakom vodom i osušiti.

Preporučuje se toniranje bezbojnog završnog laka kako bi tretirane površine trajale duže bez menjanja boje.

Potrebni su optimalni uslovi za nanošenje laka kako se ne bi pojavile bele fleke na lakiranoj površini. Ne nanositi lak na temepraturama nižim od 15 stepeni C i kada je vlažnost vazduha veća od 70%.

Ukoliko premazano drvo ima puno tanina (hrast, jasen...) vodeni lakovi često upijaju ove materije iz drveta, što rezultira menjanjem boje i promenom kvaliteta površine. Rešenje: Naneti bezbojni temeljni lak preko impregnata.

Ukoliko lakirate četinare vodorazredivim premazom, primetićete da će nakon nekog vremena smola izaći na površinu drveta. Na tim mestima će ostati fleke koje nemaju uticaj na kvalitet laka.

Mogu da upiju vlagu iz vazduha, pa lakirana površina na tim mestima može postati zamagljena i beličasta.

Održavanje stolarije lakirane vodorazredivim premazom.

Ukoliko je stolarija zaštićena vodorazredivim premazom za drvo, čisti se rastvorom koji se može napraviti tako što u veću količinu vode sipate malo blagog tečnog deterdženta (PH neutralnog). Na ovaj način je možete čistiti jednom do dva puta godišnje.

Nakon toga, nanesite na drvenariju sredstvo za zaštitu od vode i UV zraka. Ovo ne bi trebalo raditi kada je svežije, a ni u vreme kada je drvenarija koju želite da zaštitite direktno izložena sunčevoj svetlosti.